Irak Sivil Savunma Genel Müdürlüğü: Yangın söndürmede Drone dönemi başladı

04.08.2025 - Murat Avcı
Irak Sivil Savunma Genel Müdürlüğü: Yangın söndürmede Drone dönemi başladı

Irak Sivil Savunma Genel Müdürlüğü, yangınla mücadelede yeni bir döneme girildiğini duyurarak, insansız hava araçlarının (drone) yüksek katlı ve karmaşık yapılı binalarda etkili bir söndürme aracı olarak kullanılmaya başlandığını açıkladı.

Genel Müdür Tümgeneral Muhsin Kazım Allak, Askeri Sanayi Kurumu’na gerçekleştirdiği saha ziyareti sırasında, drone teknolojisinin sunduğu yangın söndürme kapasitesini yerinde inceledi. Ziyaret kapsamında, çok katlı yapılarda çıkan yangınlarda drone'ların müdahale kabiliyeti değerlendirildi.

 

Sivil Savunma Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Bu teknoloji, doğrudan iç müdahale operasyonlarıyla entegre şekilde çalışarak yangınla mücadele çabalarını güçlendirecek” ifadelerine yer verildi.

Ayrıca müdürlük, geleneksel merdivenli itfaiye araçları olay yerine ulaşana kadar geçen sürede, drone’ların ilk müdahale aracı olarak görev yapacağını belirtti. Açıklamada, bu adımın uluslararası modern tekniklerin Irak’ta uygulanması yönünde ileri bir aşama olduğu vurgulandı.