Rusya-Ukrayna Savaşı'nı sonlandırmayı hedefleyen Türkiye-Rusya-Ukrayna Üçlü Toplantısı başladı

02.06.2025 - Murat Avcı
Rusya-Ukrayna Savaşı'nı sonlandırmayı hedefleyen Türkiye-Rusya-Ukrayna Üçlü Toplantısı başladı

Rusya-Ukrayna Savaşı'nı sonlandırmayı hedefleyen, Türkiye-Rusya-Ukrayna Üçlü Toplantısı, Türkiye'nin ev sahipliğinde İstanbul'da başladı.

Türkiye, Rusya ve Ukrayna heyetleri arasındaki görüşmeler Çırağan Sarayı'nda saat 14.45'te başladı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın başkanlık edeceği Türkiye-Rusya-Ukrayna Üçlü Toplantısı'na Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak da katılıyor.

Toplantıya katılacak Rusya heyetinde, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in müşaviri Vladimir Medinskiy, Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Galuzin, Savunma Bakan Yardımcısı Aleksandr Fomin ve Genelkurmay Başkanlığı Ana İstihbarat Dairesi Başkanlığı (GRU) Başkanı İgor Kostyukov yer alıyor.

Ukrayna heyetinde ise Savunma Bakanı Rüstem Umerov, Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergiy Kyslytsya, Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) Başkan Yardımcısı Oleksandr Poklad ve Dış İstihbarat Servisi Başkan Yardımcısı Oleh Luhovskyi bulunuyor.

Ukrayna, çatışmaların sonlandırılması ve barışa giden yola ilişkin esas ve usullere ilişkin fikirleri kapsayan memorandumu karşı tarafa teslim ederken, Rusya'nın kendi memorandum çalışmasını görüşme sırasında Ukrayna tarafına vermesi bekleniyor.

Bakan Fidan: "Asıl olan sürdürülebilir barışın sağlanmasıdır"

İstanbul'daki Türkiye-Rusya-Ukrayna toplantısının açılışını yapan Bakan Fidan, "Asıl olan sürdürülebilir barışın sağlanmasıdır. Bu süreçte Türkiye olarak her türlü kolaylaştırıcı adımı atmaya hazırız" dedi.

Ukraynalı yetkililer Almanya, İtalya ve İngiltere temsilcileriyle İstanbul'da görüştü
Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergiy Kyslytsya ve Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Danışmanı Oleksandr Bevz, Türkiye-Rusya-Ukrayna Üçlü Toplantısı kapsamında bulundukları İstanbul'da Almanya, İtalya ve İngiltere temsilcileriyle bir araya geldi.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü George Tykhyi'nin X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşıma göre, Kyslytsya ve Bevz, İstanbul'da Almanya, İtalya ve İngiltere temsilcileriyle görüşerek, Türkiye-Rusya-Ukrayna Üçlü Toplantısı öncesinde pozisyonlarını koordine etti.

Ukrayna heyeti üyeleri, Ukrayna'nın barış çabalarına bağlılığını yinelerken, liderler toplantısı, tam ateşkes ve insani güven artırıcı önlemler gibi gündem maddelerini ayrıntılı olarak ele aldı.

Zelenskiy, görüşmelerden sonuç alınamaması halinde Rusya'ya baskı yapılmasını istedi
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, savaşın sona erdirilmesine yönelik İstanbul'da düzenlenen görüşmelerin bir sonuç vermemesi durumunda, Avrupa Birliği (AB) ile ABD'nin Moskova'ya yaptırımlarla baskı kurması gerekeceğini söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Litvanya'nın başkenti Vilnius’ta düzenlenen Bükreş Dokuzlusu Zirvesi'ne katılarak bir konuşma yaptı.

Zelenskiy, Rusya'nın Ukrayna'da yaz askeri harekatı başlattığını ifade ederek, savaşın bitirilmesi için diplomasi çalışmalarının sürdürülmesinin bir fırsat olabileceğini belirtti.

Savaşın sona erdirilmesine yönelik iki ülke arasında bugün İstanbul'da görüşmelerin yapıldığını anımsatan Zelenskiy, "Rusya'nın verimli görüşmelere hazır olacağından emin değilim. Ancak her zaman bazı çözümlere inanmalıyız." dedi.

Zelenskiy, İstanbul'daki görüşmelerde, tam ve koşulsuz ateşkesin sağlanması, esirlerin takas edilmesi ve Ukrayna'dan zorla kaçırılan çocukların geri getirilmesi ile ilgili kararların verilmesinin kendileri için öncelikli olduğunu vurguladı.

İstanbul görüşmelerinin sonuç vermemesi durumunda Rusya'ya yaptırımların artırılması gerektiğini savunan Zelenskiy, Rus tarafı kaynaklı olarak İstanbul görüşmelerinden bir sonuç çıkmaması durumunda AB ve ABD’nin Moskova’ya yaptırımlarla baskı kurması gerekeceğine işaret etti.

Zelenskiy, zirveden önce düzenlediği basın toplantısında ise bugün Vilnius'ta önemli görüşmeler yapacağını aktardı.

Zirve çerçevesinde, güvenlik garantileri kapsamında yabancı askerlerin ülkesinde olası konuşlandırılması yönünde kurulan istekliler koalisyonu üyeleri ile de bir araya geleceğini dile getiren Zelenskiy, Avrupa ve Ukrayna güvenliğine yönelik çok önemli konuları görüşmek üzere yapacağı görüşmelerin öneminin altını çizdi.

Türkiye, tarafları 3 yılın ardından aynı masada oturtmayı başardı
Şubat 2022'de başlayan kanlı savaşın hemen ardından, Rusya ile Ukrayna'yı aynı yıl içinde hem Antalya hem de İstanbul'da aynı masada bir araya getiren Türkiye, Mayıs 2025'te de yine İstanbul'da Rus ve Ukraynalı heyetleri 3 yılın ardından aynı masaya oturtmayı başarmıştı.

Rusya ile Ukrayna arasında İstanbul'daki Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde 16 Mayıs'ta müzakereler yapılmıştı.

İki taraf, müzakerelerde "1000 kişiye 1000 kişilik" büyük bir esir takasının gerçekleştirilmesi, olası ateşkese yönelik görüşlerin ayrıntılı sunulması, ardından da müzakerelerin sürdürülmesi konusunda mutabık kalmıştı.

İki ülke, İstanbul'da anlaşmaya varılan esir takasının 25 Mayıs'ta tamamlandığını duyurmuştu.