Türkiye, Irak’a günde 500 metreküp Fırat Nehri suyu sağlamayı kabul etti. Bu karar, Irak ve bölge için istikrarlı bir su geleceğini temin etmeye yönelik iki ülke arasındaki iş birliği ve koordinasyonu teyit ediyor. Aynı zamanda Irak hükümeti, yaşamın ve kalkınmanın sürekliliğini sağlayacak sürdürülebilir su kaynakları elde etmek amacıyla Dicle ve Fırat nehirlerini korumaya yönelik bölgesel bir girişim başlattı.
Su Kaynakları Bakanı Aun Ziyab Abdullah, dün düzenlenen bir konferansta yaptığı açıklamada, “Irak ve Türkiye, Fırat Nehri’nden saniyede 500 metreküp su bırakılması konusunda anlaşmaya vardı” dedi. Ayrıca, “İran ve Türkiye ile ortak komiteler, her iki ülkeden Irak’ın su payını temin etmek üzere çalışmalarını sürdürüyor” diye ekledi. Abdullah, “Irak, Türkiye ile yapılan çerçeve anlaşmasının maddelerini uygulamaya devam ediyor. Bu kapsamda Türk tarafı, sulama altyapı projelerini hayata geçirme ve Türk topraklarından su salınımının devamını sağlama taahhüdünde bulunmuştur” ifadelerini kullandı.
Başbakan tarafından başlatılan Dicle ve Fırat nehirlerini koruma girişiminin, bu iki nehrin akışının sürekliliğini sağlamak ve iç kaynaklarla korunmalarını temin etmek amacı taşıdığını vurgulayan Abdullah, bakanlığın uğraşlarının, ülkedeki ciddi su kıtlığına ve yeterli yağış olmamasına rağmen Ahvaz sularının sürdürülebilirliğini korumada başarılı olduğunu belirtti.
Abdullah ayrıca, “Irak’ın aslında yeni barajlara ihtiyacı yok. Mevcut barajlarda büyük rezervuar boşlukları bulunmakta. Musul Barajı'nda yaklaşık 7 milyar litre, Tar Tar Barajı'nda 4 milyar litre ve Hadise Barajı'nda 8 milyar litre ek kapasite mevcut” dedi.
Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani, dün düzenlenen Beşinci Uluslararası Bağdat Su Konferansı’nda, “Dicle ve Fırat nehirlerini korumaya yönelik bölgesel girişimin başlatıldığını” duyurarak, bu girişimin, nehirlerin akışının sürdürülmesini ve çevresel bozulmalarla mücadeleyi yenilik ve teknoloji yoluyla sağlamayı amaçladığını belirtti.
Sudani, bu girişimin bölgesel iş birliği ve ortak fayda platformu olduğunu, su yönetiminde ulusal ve uluslararası ortaklıklara dayandığını vurguladı. Irak’ın, modern sulama teknikleri, dijital dönüşüm, su arıtımı, kirlilikle mücadele ve iklim değişikliğine uyum için ulusal politikaların hazırlanması gibi adımlarla sürdürülebilir su güvenliğini sağlamayı hedeflediğini ifade etti.
Cumhurbaşkanı Abdullatif Cemal Reşid ise iklim değişikliği olgusunun Irak dahil tüm halkları etkilediğini söyledi. Reşid adına konuşan danışmanı Muhammed Emin Faris, konferansın çok önemli bir konuda düzenlendiğini belirtti. Faris, iklim değişikliğinin küresel düzeyde bir önem taşıdığını ve Irak’ın bu değişikliklerden en çok etkilenen ülkeler arasında yer aldığını ifade etti.