Washington ile Tahran arasında artan gerilim ve olası ABD askeri müdahalesine ilişkin ihtimaller gündemdeki yerini korurken, ABD Hava Kuvvetleri Merkezi Komutanlığı (AFCENT), Ortadoğu’da savaş hazırlığını artırmak amacıyla bir tatbikat gerçekleştirileceğini duyurdu.
Merkezi Hava Kuvvetlerinden yapılan açıklamada, 9. Hava Kuvvetleri’nin birkaç gün sürecek bir tatbikat yapacağı belirtildi. Tatbikatın amacının, hava kuvvetlerinin bölge genelinde konuşlandırılma, dağıtılma ve desteklenme kapasitesini test etmek olduğu kaydedildi.
Açıklamada, tatbikatın personel ve kaynak kullanımını iyileştirmeye, bölgesel iş birliklerini güçlendirmeye ve farklı senaryolara hızlı yanıt verebilme hazırlığını artırmaya odaklandığı ifade edildi.
Tatbikat kapsamında personel ve hava araçlarının hızlı hareket kabiliyetinin test edileceği, acil durum üslerinden hava operasyonları icra edileceği ve geniş bir operasyon alanında çok uluslu, entegre bir komuta-kontrol sisteminin kullanılacağı bildirildi.
Merkezi Hava Kuvvetleri, bu tür tatbikatların ABD’nin bölgedeki güvenlik ve savunma taahhüdünü ortaklarıyla birlikte ortaya koyduğunu vurguladı. Tatbikatın ayrıca “güç yoluyla barış” ilkesini destekleyerek, sorumlu ve hazır bir askeri güçle olası tehditleri caydırmayı, yanlış değerlendirme risklerini azaltmayı ve müttefiklere güven vermeyi amaçladığı belirtildi.