Irak Ulaştırma Bakanlığı, 35 yıllık bir aranın ardından Avrupa'dan ilk yolcu uçağının Bağdat Uluslararası Havalimanı’na iniş yaptığını duyurdu. Yunanistan'ın ulusal hava yolu şirketi Aegean Airlines tarafından gerçekleştirilen sefer, Bağdat-Atina hattında haftada iki kez düzenlenecek.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, bu gelişmenin Irak'ın havacılık sektöründe toparlanma ve dışa açılım sürecinde önemli bir dönüm noktası olduğunun altı çizildi. Avrupa standartlarına uygun altyapı, güvenlik ve teknik gerekliliklerin sağlanması, bu başarıda belirleyici etkenler arasında yer aldı.
Bağdat ile Avrupa arasında doğrudan uçuşların yeniden başlamasının, sadece turizm ve ticaret açısından değil, aynı zamanda Irak’ın uluslararası havacılık sistemine entegrasyonu açısından da büyük önem taşıdığı ifade edildi.
Aegean Airlines'ın 162 farklı noktaya uçuş gerçekleştiren modern ve geniş filosuyla Bağdat’a inmesi, Irak'ın uluslararası uçuş haritasına yeniden dahil olduğuna işaret ediyor.
Ayrıca, Umman Hava Yolları’nın da Bağdat’tan Avrupa’ya seferler düzenleyeceği ve böylece Avrupa ile Irak arasındaki hava köprüsünün güçleneceği belirtildi.
Ulaştırma Bakanlığı, Avrupa Birliği’nin Irak sivil havacılığına uyguladığı uçuş yasağının kaldırılması için sürdürülen çalışmalarda ciddi ilerleme sağlandığını ve uluslararası güvenlik denetim programı IOSA kapsamında hataların yüzde 81 oranında giderildiğini de bildirdi.