Diyale’de artan sorunlar İl Meclisi gündeminde

22.01.2026 - Büşra Yıldız
Diyale’de artan sorunlar İl Meclisi gündeminde

Diyale’de artan sorunlar Diyale İl Meclisi’nin gündemine taşınırken, yetkililer kamu düzeninin sağlanması ve vatandaşların korunması için kapsamlı adımların atılacağını bildirdi.

Diyale İl Meclisi, Meclis Başkanı Ömer el-Kırvi başkanlığında 47’nci olağan toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıya Meclis Başkan Yardımcısı Salim el-Timimi’nin yanı sıra 15 üyenin tamamı katılarak toplantı yeter sayısı sağlandı. Oturuma ayrıca ildeki idari birimlerin ve dairelerin müdürleri ile güvenlik kurumlarının yöneticileri de iştirak etti.

Toplantıda, Diyale genelinde artan izinsiz yapılaşmalar ile eczanelerdeki ilaç fiyatları ele alındı. İlaç fiyatlarının yakından takip edilmesi, ihlalde bulunanlar hakkında yasal işlem yapılması, vatandaş sağlığının korunması ve istismarın önlenmesinin önemi vurgulandı.

İl Meclisi Başkanı Ömer el-Kırvi, toplantı sırasında idari birim müdürlerine, sorumluluk alanları kapsamındaki tüm ihlallere ilişkin kapsamlı dosyalar ve ayrıntılı listeler hazırlamaları yönünde talimat verdi.

İhlallerin durdurulması amacıyla İl Meclisi üyeleri ile idari birim başkanlarının iş birliğinde komiteler oluşturulmasına karar verildi. Hukuki sorumluluğun ilgili idari birim sorumlularına, belediye müdürlüğüne ve Devlet Emlakları Müdürlüğüne ait olduğu belirtilirken, gerekli tüm yasal işlemlerin uygulanacağı ifade edildi. Önümüzdeki günlerde bu kapsamda bir dizi kararın hayata geçirileceği bildirildi.

Toplantıda ayrıca ilaç fiyatları ve muayenehanelerde uygulanan muayene ücretleri de gündeme geldi. Görüşmelere Sağlık Müdürü, Denetim Müdürü ve ilgili sendika temsilcileri katıldı. Konu, farklı yönleriyle ele alınarak değerlendirildi.

Bunun yanı sıra il genelinde gıda maddelerinin fiyatlarının denetlenmesi amacıyla Organize Suçlarla Mücadele Müdürlüğü ile Milli Güvenlik Teşkilatı’nın da sürece dahil olduğu belirtildi. Bu konuların ve diğer meselelerin takibi için İl Meclisi, milletvekilleri ve meclis üyelerinin katılımıyla yeni komiteler oluşturdu.

Öte yandan Meclis Başkan Yardımcısı Salim el-Timimi, Diyale İl Meclisi’nin ilin kaynakları ve imkânları üzerinde en yetkili kurum olduğunu vurguladı.

Timimi, ihlallerin nedenlerinin araştırılması ve sorumluların tespit edilmesi konusunda iş birliğine açık olduklarını belirterek, delil ve ispatla herhangi bir siyasi tarafın bu ihlallerde rolü olduğunun tespit edilmesi halinde, siyasi kimliğine bakılmaksızın kanunun uygulanacağını ifade etti.