KDSAM'dan Irak'taki petrol boru hatlarının stratejisini ele alan bir araştırma

05.04.2026 - M. Şahin
KDSAM'dan Irak'taki petrol boru hatlarının stratejisini ele alan bir araştırma

Irak’taki petrol ihracatında alternatif boru hatlarının yetersizliği, Kerkük Diyalog ve Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin yayımladığı yeni politika raporuyla yeniden gündeme geldi. “Jeopolitik Dönüşümler ve Bölgesel Çatışmalar Işığında Irak’taki Petrol Boru Hatları Stratejisi” başlıklı raporda, özellikle Kerkük petrolünün ihracatında ciddi eksiklikler bulunduğu vurgulandı.

Merkezin değerlendirmesine göre, bölgedeki savaş ortamı ve Hürmüz Boğazı’nın kapanması ihtimalinin tartışıldığı kriz süreci, Irak’ın petrol sevkiyatında alternatif güzergâhlara yeterince sahip olmadığını daha görünür hâle getirdi. Raporda, bu durumun ülkenin enerji güvenliği ve ihracat kapasitesi açısından önemli riskler doğurduğu belirtildi.

Kerkük Diyalog ve Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Hasan Turan, Türkmeneli Televizyonu’na yaptığı açıklamada, Irak Petrol Bakanlığı’nın planlama ve uygulamalarında ihmal ile ciddi eksiklikler bulunduğunu ifade etti.

Turan, merkezin hazırladığı araştırmanın karar alma mekanizmalarına katkı sunmayı hedeflediğini belirterek raporun gelecekte ekonomiyi destekleyecek ve ihracat kanallarını çeşitlendirecek adımlar için yol haritası niteliği taşıdığını kaydetti.

Raporda, Irak’ın bölgesel gerilimler karşısında petrol ihracatını güvence altına alabilmesi için yeni boru hattı seçeneklerine, mevcut altyapının güçlendirilmesine ve uzun vadeli enerji stratejisinin yeniden ele alınmasına ihtiyaç duyulduğu görüşüne yer verildi.