Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani, Avustralya’nın Irak Büyükelçisi Glenn Miles’ı başkent Bağdat’ta kabul etti. Görüşmede, bölgede süren çatışmalar ile bunların bölgesel ve uluslararası güvenlik ve ekonomi üzerindeki etkileri ele alındı.
Sudani, bölgede ABD ve İsrail ile İran arasında süren savaşın devam etmesinin kaosa yol açacağını belirterek durumun aşırılıkçılık, sınır aşan terör, düzensiz göç ve küresel tedarik zincirleri üzerindeki riskleri artıracağını ifade etti.
Başbakan, Haşdi Şabi karargâhları ile güvenlik güçlerini hedef alan saldırıları bir kez daha reddederek Irak’ı devam eden savaşın içine sürükleyebilecek her türlü adıma karşı olduklarını söyledi.
Görüşmede, krizlerin sona erdirilmesi ve anlaşmazlıkların çözümü için ülkeler arasında üst düzey eş güdümün önemine işaret eden Sudani, diyalog ve diplomasinin etkinleştirilmesi ile uluslararası hukukun uygulanmasının adil ve dengeli çözümler için temel yol olduğunu kaydetti.
Avustralya’nın Irak Büyükelçisi Glenn Miles da ülkesinin Irak ile ikili ilişkileri güçlendirmeye önem verdiğini, iş birliği ve ortak koordinasyonu geliştirmeyi sürdürmek istediğini belirtti. Miles, Irak’ın bölge güvenliği ve istikrarının sağlanmasında kilit role sahip olduğunu ve bölgesel çatışmaların genişlemesinin önlenmesinde önemli bir aktör olduğunu ifade etti.