Başbakan ve Silahlı Kuvvetler Başkomutanı Muhammed Şiya Sudani, Irak Ulusal İstihbarat Teşkilatı'nın Bağdat’taki merkezine yönelik saldırının ardından kuruma ziyaret gerçekleştirdi.
Başbakanlık Basın Ofisinden yapılan açıklamaya göre Sudani, kurum başkanı ile üst düzey yetkililer tarafından karşılandı. Sudani, dün meydana gelen saldırıya ilişkin sahada bilgi aldı. Saldırıda, teşkilat mensuplarından bir kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.
Sudani, ilgili birimlere ve diğer güvenlik kurumlarına, saldırının ayrıntılarına ilişkin soruşturmanın titizlikle sürdürülmesi talimatını verdi. Faillerin ve saldırının arkasındaki tarafın ortaya çıkarılmasını isteyen Sudani, sonuçların Irak halkıyla paylaşılması ve sorumluların adalete teslim edilmesi gerektiğini vurguladı.
Ziyaret kapsamında kurum başkanı, üst düzey kadro ve yetkililerle bir araya gelen Sudani’ye, istihbari ve sahadaki çalışmalara ilişkin kapsamlı güvenlik brifingi sunuldu.
Sudani, ziyaret sırasında yaptığı açıklamada, saldırıyı düzenleyenlerin “Irak kanını hiçe sayan ve devlet kurumlarına saldıran korkak bir grup” olduğunu belirtti. Irak kanına kastedenlerin ülkeyi temsil etmediğini kaydeden Sudani, hiçbir düşüncenin böyle bir suçu meşrulaştıramayacağını ifade etti.
Hükûmetin akıl ve sorumlulukla hareket ettiğini söyleyen Sudani, buna karşın Irak kanının dökülmesine ve ülkenin yüksek çıkarlarının hedef alınmasına karşı sessiz kalmayacaklarını bildirdi.
Sudani ayrıca, ulusal siyasi güçlere de çağrıda bulunarak devlet kurumlarını hedef alan ve ülkenin geleceğini riske atan saldırılar karşısında açık ve net tutum alınması gerektiğini belirtti.
Savaş ve barış kararının yalnızca devlete ait olduğunu vurgulayan Sudani, Irak’ın çıkarlarını belirleme ve koruma yetkisinin devletin elinde olduğunu kaydetti.