Numan Kurtulmuş, yeniden TBMM Başkanı seçildi

04.06.2025 - Murat Avcı
Numan Kurtulmuş, yeniden TBMM Başkanı seçildi

AK Parti İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş, TBMM Genel Kurulundaki üçüncü tur oylamada, 329 oy alarak yeniden TBMM Başkanı seçildi.

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Genel Kurul'da yaptığı teşekkür konuşmasında, 28. Yasama Dönemi ikinci devre TBMM Başkanı seçiminde kendisine gösterilen itimat dolayısıyla her bir milletvekiline teşekkür ederek, "İnşallah önümüzdeki devre, 28. Yasama Dönemi, fevkalade önemli işleri başardığımız bir devre olacaktır." diye konuştu.

Demokratik olgunluk içerisinde, farklı fikirleri, farklı siyasi konuları Meclis çatısı altında başarıyla tartışabilmenin ve milletin hayrına olacak sonuçları çıkarabilmenin Türkiye'nin beklentisi olduğunu dile getiren Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Siyaset, tabii ki farklı fikirlerin mücadele ettiği, farklı fikirlerin yarışın içerisinde olduğu ama bir tarafıyla da farklı fikirlerin müzakere içerisinde olabildiği, olgunluk içerisinde konuların tartışıldığı bir demokratik nezaheti gerektirmektedir. Ümit ederim ki bu dönemde hem önümüzde bekleyen işlerin halledilmesi hem de milletin tarihi önem atfettiği konuların en güzel şekilde çözülebilmesi için ikinci devrede üzerimize düşen sorumluluğu hep beraber yerine getiririz.”

Meclisteki müzakereci siyaset dilinin önemini vurgulayan Kurtulmuş, “Bu dönem içerisinde tarihi bir fırsat olarak önümüze çıkan Terörsüz Türkiye meselesinin, Türkiye'nin halletmesi gereken en acil konusu olduğu hususunda herhalde hepimiz hemfikirizdir." ifadesini kullandı.

Kurtulmuş, Terörsüz Türkiye konusunda Mecliste kurulması planlanan komisyona ilişkin de şu değerlendirmede bulundu:

“Bir araya gelmek, birlikte müzakere etmek, konuları bu çatının altında konuşmak ve sonuçları açık bir şekilde almak bütün siyasi partilerimizin ortak sorumluluğundadır. Yaptığımız ilk temas çerçevesinde şunu gördüm ki partilerimizin tamamı, TBMM içerisinde oluşturulacak bir çabaya ortak bir şekilde katkı vermeye hazır olduklarını ortaya koyuyorlar. Ümit ederiz ki burada oluşturulacak komisyonda, şeffaf, demokratik teamüllere uygun bir şekilde milletimizin bu beklentisine cevap vermek mümkün olur ve artık terör, Türkiye’nin gündeminden kalkarak 50 yıldır ayaklarına vurulmuş olan bu terör belasından kurtulmuş olur.

Terörsüz Türkiye meselesi, aynı zamanda demokratik Türkiye meselesidir. Türkiye’nin demokrasi standartlarının daha da yükselmesi, Türkiye’de birlik ve beraberliğin tam manasıyla tesis edilmesi için her birimizin üzerine büyük bir sorumluluk düşüyor. TBMM Başkanı olarak bu süreçte benim üzerime düşen sorumluluk, bu konunun şeffaflıkla, açık yüreklilikle ve bütün salahiyetiyle Mecliste görüşülmesi, konuların Mecliste ele alınarak milletin bütün fikirlerinin burada yansıtılmasıdır. En önemli kazanımlarımızdan birisi 16 siyasi partinin TBMM’de temsil ediliyor olmasıdır. Bütün farklı siyasi partilerin, oluşturulması düşünülen bu komisyon içerisine kendi temsilcilerini vererek, birlikte müzakere edeceğine yürekten inanıyorum. İnşallah bir müddet sonra bu çalışmalar bittiğinde, hepimiz tarihe ve millete karşı sorumluluğumuzu yerine getirmiş olmanın huzuru içerisinde, Türkiye’yi huzur ve esenlik içerisinde, barış ve adalet içerisinde sonraki nesillere devretmenin büyük bir hazzını yaşarız. Aynı şekilde Terörsüz Türkiye meselesinin, terörsüz bir bölgenin oluşması demek olduğuna da yürekten inanıyoruz. Bu konuda her birimizin tek tek çabalarının, bütün siyasi partilerimizin kurumsal olarak katkılarının tarihi önemde olduğunu ifade etmek isterim. Bu vesileyle bu konuda her zaman kendisini hayırla yad edeceğimiz, çabalarını unutmayacağımız Sırrı Süreyya Önder arkadaşımızı da bir kere daha buradan rahmetle saygıyla yad ediyorum."